
Wat brengt de toekomst voor Saffier?
De zorg staat voor grote uitdagingen, en dat vraagt om lef, innovatie en samenwerking. Hoe bereiden we ons voor op een veranderende sector? Hoe zetten we technologie en AI slim in? En hoe zorgen we ervoor dat Saffier een fijne plek blijft om te wonen, werken en leren?
Bestuurder Thijs Houtappels deelt zijn visie op de toekomst, het belang van verbinding en zijn plannen om talent meer ruimte te geven.
QUOTE: Leefplezier en werkplezier zijn onze twee ambities.
Welkom Thijs, je bent in november 2024 begonnen als bestuurder van Saffier. Wat viel je op?
Thijs: Ik ben onder de indruk van de betrokkenheid en professionaliteit waarmee in onze organisatie wordt gewerkt aan het leefplezier van onze bewoners en het werkplezier van medewerkers en vrijwilligers.
Ik wil iedereen daarvoor een groot compliment geven. Onder leiding van mijn voorganger Annemiek Overboom is er veel goeds tot stand gekomen. En eerlijk is eerlijk, dat mag best wat meer in de etalage. En ik wil er samen met de collega’s voor zorgen dat we de positie die we nu hebben en die nu comfortabel voelt, ook in de toekomst behouden.
Wat is nodig?
Thijs: Twee feiten. Er gebeurt op heel veel vlakken heel veel tegelijkertijd. En: we weten van dit alles niet waar het toe leidt. Daar moeten we ons als Saffier toe verhouden. Ik verwacht dat onze sector de komende periode meer onder druk komt te staan. Kijk eens naar de demografie: er gaan veel collega’s met pensioen en er stromen niet evenveel mensen weer in. Tegelijkertijd komen er meer ouderen die langer leven – wat op zich fantastisch is, maar waar de zorg in Nederland nog niet volledig op is voorbereid.
Wat we in de zorg meer moeten doen: het lerende vermogen van ouderen aanspreken, netwerken ondersteunen waarin ouderen van betekenis kunnen zijn en advies geven zodat zij hun eigen verantwoordelijkheid kunnen behouden. In onze nieuwbouwprojecten houden we daar al gelijk rekening mee, ik zie dat Zeevonk en Maestro het in zich hebben mooie gemeenschappen te worden.
Van ons als maatschappelijke organisatie wordt verwacht dat we vanzelfsprekend bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen. Het kan in deze wereld niet zo zijn dat we meer verspillen dan nodig. De financiële situatie zal soberder worden, we moeten kijken wat een passend ‘Team van de toekomst’ is. We hebben iedereen keihard nodig, maar mogelijk op een andere manier dan voorheen.
Onderzoekend vermogen, omgaan met AI en technologie en aandacht voor verbinding en sociale netwerken worden belangrijker. Niet de beperking moet voorop staan, maar betekenisgeving. Onze kern is het bieden van structuur en zingeving in kwetsbare situaties. Onze ontmoetingscentra zijn hier een goed voorbeeld van. Het is een goede ontwikkeling dat niet iedereen die werkzaam is in de zorg een zorgachtergrond heeft.
Onderzoekend vermogen, omgaan met AI en technologie en aandacht voor verbinding en sociale netwerken worden belangrijker. Niet de beperking moet voorop staan, maar betekenisgeving. Onze kern is het bieden van structuur en zingeving in kwetsbare situaties. Onze ontmoetingscentra zijn hier een goed voorbeeld van. Het is een goede ontwikkeling dat niet iedereen die werkzaam is in de zorg een zorgachtergrond heeft.
Hoe ga je dit met ons als Saffier aanpakken?
De voorbereiding hierop is deels al ingezet, en tegelijkertijd gaan we dit jaar meer focus aanbrengen om het verandervermogen van de organisatie te versterken. Zo zijn we beter op de uitdagingen voorbereid en verminderen we het risico een beetje weg te zakken in goede bedoelingen. We gaan de strategie niet wezenlijk veranderen, maar de elementen van ‘de Beweging van Saffier’ zullen we gerichter en mogelijk net wat anders gaan uitvoeren.
Wat is belangrijk de komende jaren?
Thijs: Binnen Saffier moet de onderlinge verbinding verder groeien. We kunnen nog meer van elkaar leren. Je kunt elkaar toch beter opzoeken als je een dilemma of een vraag hebt? Niet te veel in je eigen kringetje blijven zitten? In de waan van de dag gaat dat nog teveel verloren.
Zowel binnen Saffier als met samenwerkingspartners kan je mooie stappen zetten en initiatief nemen. Ook zie ik dat technologie en AI de komende jaren heel belangrijk gaan worden. Dat gaat ons echt helpen bij de vraagstukken die we hebben. We kunnen daar nog wel wat nieuwsgieriger naar zijn.
Ik merk soms nog wat terughoudendheid, terwijl onze cliënten en hun naasten AI steeds vaker zullen raadplegen. Wat is dan ons antwoord? De I-nurses en anderen zullen hier echt hun schouders onder moeten zetten, precies zoals ze afgelopen jaren ook hebben gedaan met het meer gangbaar maken van technologische toepassingen.
Het is nu wel een leuke tijd vind ik, er zijn veel verschillende leeftijdsgeneraties aan het werk en die diversiteit is belangrijk. De digital natives, ofwel de jongeren die in de digitale wereld zijn opgegroeid en de digital immigrants, ofwel de ouderen die nog weten hoe het was zonder computers, kunnen samen tot de beste oplossingen komen!
Wat gaan we anders doen?
Thijs: Samen met het MT kijken we hoe we meer experimenteerruimte kunnen maken, hoe we talent meer een kans gaan geven en hoe we het praktisch onderzoek voor vernieuwende ideeën meer gewoon kunnen maken. Saffier is een degelijke organisatie. Dat is krachtig, want een stabiele organisatie heeft ruimte om te ontwikkelen. Maar het kan ook doorschieten en verlammend gaan werken, dat moeten we natuurlijk tegengaan.
Successen vieren, ook individuele. Ik wil het meemaken als mensen hun diploma’s halen! Een talentenpool lijkt me nuttig. Vrijwilligers in het zonnetje zetten, dat mag ook veel meer. Meer ontmoetingen en meer inspiratie. Laat het weten als je iets organiseert, ik doe graag mee! Ik ben positief verrast door wat onze personeelsvereniging doet en hoe onze medezeggenschapsraden functioneren. Hier borrelt van alles. Het mag nog meer naar boven komen.
Leefplezier en werkplezier zijn onze twee ambities. Er is veel gerealiseerd en toch valt er nog een hoop te doen en te leren. Samenwerking met welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en de gemeente zijn hierbij zeer belangrijk. Net zozeer als het leren van de mooie voorbeelden van andere vergelijkbare organisaties, lees bijvoorbeeld maar eens de folder “Preventie & Gezondheid” van Actiz als onze koepelorganisatie.
Wat hoop je eind 2025 bereikt te hebben?
Thijs: Persoonlijk dat ik nog even enthousiast ben als ik nu ben! Maar dat gaat wel lukken!
En natuurlijk, net als in 2024, een hoge cliënt- en medewerkerstevredenheid, gecombineerd met een gezond financieel resultaat. En dat we dan mooie stappen hebben gezet met een aangescherpte visie en een herijkte strategie. Daarbij zijn we nadrukkelijk aanwezig in het samen met andere organisaties bouwen aan een gezond en leefbaar Den Haag, lopen we voorop in sociale en technologische innovaties én is het aantal vacatures en het verzuim gedaald. Die laatste twee punten verbeteren we door de inzet van nieuwe instrumenten voor capaciteitsplanning, inzetbaatbaarheidscoaches en een goede werksfeer.
Zo werken we aan de toekomst terwijl de dagelijkse zorg- en dienstverlening gewoon doorlopen! Ik heb er zin in!