Jaarplan 2025: Samen onderzoeken wat belangrijk is

Mensen die in de zorg werken worden weleens geroemd om hun ‘helpende handen’. Toch staat de relatie van mens tot mens altijd voorop en wordt deze het meest gewaardeerd. Wij vinden het belangrijk dat je met vertrouwen in je eigen kunnen, samen met anderen, het leven en werk op een betekenisvolle manier vormgeeft. Hoe krijgt dat in 2025 vorm? We spreken een aantal collega’s die hieraan werken, maar niet per se vanwege die helpende handen!

Eerst kijken we naar de zorg voor de medewerkers. Wij bieden medewerkers en vrijwilligers een werkomgeving met ruimte voor initiatief, persoonlijke inbreng, ontwikkeling en opleiding. De expertise en de persoonlijkheid die collega’s meenemen zijn van grote waarde voor de mensen binnen Saffier en voor de ouderenzorg. Samen kunnen we het verschil maken voor de toekomst.

Voor onze bewoners en cliënten, mensen dus die hulp nodig hebben, staat de ziekte makkelijk voorop in het leven in de relaties. Met onze manier van werken willen we dat actief tegen gaan. Het leven staat voorop! Betekent dit dat we behandeling en zorg op een tweede plan zetten? Verre van dat. Wat zeggen de experts er over? We spreken twee verpleegkundigen, een behandelaar en een arts.

Tot slot volgt nog het overzicht van mijlpalen die we willen bereiken dit jaar.

Image

Marieke van Oorschot, teammanager leren en ontwikkelen, is aangesteld om juist dat mogelijk te maken. Marieke: ‘Saffier wil een ontwikkelorganisatie zijn. Dat kan alleen als we een werkomgeving hebben waar medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen, waar hun talenten tot bloei komen en waar ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op een manier die aansluit bij hun ambitieniveau en levensfase. We faciliteren onze medewerkers bij het ontwikkelen van de competenties en vaardigheden die nodig zijn vandaag en in de toekomst. Daar starten we al mee in het warme welkom dat we voorstaan.

Leren en ontwikkelen stopt niet bij een opleiding of training. Het gebeurt elke dag, overal, in samenwerking met collega's en in de interactie met bewoners. Het is belangrijk om dat te erkennen en herkennen. Daarom zorgen we voor een cultuur waarin nieuwsgierigheid wordt aangemoedigd en waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om zichzelf uit te dagen en te verbeteren. Dit betekent dat we niet alleen formele scholing faciliteren, maar ook ruimte bieden voor experimenteren, reflectie en innovatie.

ImageImage

Jaly Diels en Sacha Berkelaar, praktijkverpleegkundigen: Onze taak is het bewaken van de kwaliteit van zorg en het stimuleren van vernieuwing binnen een locatie of afdeling. We bekijken dit met een helicopterview en coachen onze collega’s ‘on the job’ met inzichten en kennis. Een paar jaar geleden is deze functie juist om reden van vernieuwing en kwaliteit in het leven geroepen en op alle locaties werken er collega’s zoals wij.

Vooral tijdens de overdracht zien we wel een moment om eens een kwestie aan te snijden die beter kan. Op die manier verbinden we kwaliteitskaders, professionele normen, ontwikkelingen die we zien op werkbezoeken en de strategische doelen met wat er in de praktijk wordt waargenomen en de ideeën en oplossingen die de collega’s hebben.

Wij hebben de ‘Ken mij’-poster geïntroduceerd zodat de medewerkers, flexmedewerkers en stagiaires de bewoners beter leren kennen en de persoonlijke voorkeuren op papier staan. Samen met de bewoner maken we deze poster. Zo ontstaat makkelijk een gesprek over wat belangrijk is, zonder veel voorafgaande afstemming. Dat levert zo al leefplezier op! Een ander punt is de invoering van technologie. We zijn er trots op dat we in samenwerking met de I-nurses al heel wat zelfredzaamheid hebben kunnen terugbrengen bij onze bewoners en tijd hebben kunnen besparen bij onze collega’s!

Image

Marisa Lubbers, Specialist Ouderengeneeskunde: Als arts heb ik speciaal voor het specialisme specialist ouderengeneeskunde gekozen omdat dit vak enorm in ontwikkeling is, dat zie je terug bij Saffier. Daarom heb ik ervoor gekozen na mijn diplomering hier te blijven werken. Als specialist ouderengeneeskunde kunnen we naast direct cliënt contact juist ook van grote meerwaarde zijn voor huisartsen en medewerkers in de zorg.

Langer thuis wonen betekent een zware druk op de huisartsen. Met onze consultfunctie en spoedzorg voor thuiswonende ouderen in crisissituaties kunnen wij hen bijstaan. Twijfelt een huisarts over dementie of zoekt hij/zij naar de oorzaak van herhaaldelijk vallen of stemmingsproblemen? Dan kunnen wij onderzoek doen, diagnose stellen, of criteria en kennis aanreiken. Een onafhankelijke blik is sowieso fijn! Wij kunnen dit nu betekenen voor de ouderen in de stad omdat wij de medische zorg binnen Saffier goed geregeld hebben. Samen met onze collega-zorginstellingen geven wij samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde in de regio steeds meer vorm.

Image

Koen Wamelink, fysiotherapeut en iNurse: Ik heb veel kansen gekregen bij Saffier om mij te ontwikkelen en om te werken aan verandering. De Masterclass Duurzame Innovatie die Saffier organiseerde samen met anderen was hier de katalysator. Samen met een collega van mijn locatie die ook deelnam aan de masterclass heb ik onderzoek gedaan naar de zelfredzaamheid onder bewoners. Daar was weinig over bekend. Maar het is wel de sleutel: hoe kunnen we mensen weer leren vertrouwen te hebben zelf de regie te nemen.

Met een beweegagoog als ADL-screener brengen we de zelfredzaamheid op Loosduinen beter en objectiever in kaart. Een beweegagoog in huis brengt andere dynamiek. Immers: alles is bewegen. Niet alleen een half uurtje bij de fysio is van belang. Je jas zelf aantrekken is al een oefening. Maar dan moet iemand dat niet van je overnemen. Helaas is dat zo gebeurd, het is ook goed bedoeld. Alleen: je ontneemt hiermee iemand een mogelijkheid even een stukje training te doen! Ja, ik werk nu anders als fysiotherapeut! Ik kan me echt toewijden aan de fysiotherapie in plaats van allemaal andere zaken die niet bij mij als fysiotherapeut thuishoren. En dat is precies de bedoeling. De tijd die ik win, besteed ik aan het ontwikkelen en testen van hulpmiddelen die zelfredzaamheid bevorderen. En dát is precies wat leefplezier is, toch?!

Saffier Mijlpalen 2025: Leefplezier en Werkplezier

Bij Saffier draait alles om Leefplezier en Werkplezier. Ons DNA – aandacht, betekenis en zorg van nu en de toekomst – verbindt ons met elkaar: cliënten, collega’s en partners. In 2025 zetten we belangrijke stappen in onze strategie: De Beweging van Saffier.

1. Ruimte voor relatie en verbinding in Saffier

Mijlpalen:

  • Samen vormgeven van de visie
  • Aandacht voor bijpassende methodieken
  • Inspiratie en communicatie over onze visie en methodieken

2. Langer thuis: Ondersteunen van ouderen in de wijk

Mijlpalen:

  • Ontwikkeling van een modulair dienstenpakket voor buurtbewoners
  • Vaststelling expertisegebieden
  • Versterken van de samenwerking in de regio

3. Medewerkers en technologie

Mijlpalen:

  • Introductie van de vernieuwde digitalewerkplek en capaciteitsmanagement
  • Implementatie van technologie waaronder Momo bedsense
  • Werving en onboarding met focus op competenties en begeleiding

4. Saffier en omgeving

Mijlpalen:

  • Duurzaamheidsbeleid
  • Strategisch huisvestingsplan en nieuwbouw- en verbouwplannen In 2025
  • Klant- en contactcentrum

Samen vooruit

In 2025 werken we aan de herijking van onze strategie waarbij we voortbouwen op wat we al ontwikkelen en versterken wat er nodig is, zodat Saffier ook in de toekomst zal bijdragen aan prettig ouder worden in ons mooie Den Haag!