Bouwsteen 5:
Inzicht in kwaliteit
Bouwsteen 5 gaat over verantwoording, over het terugblikken, vooruitblikken en reflecteren op de bouwstenen. Anders verwoord: reflectie op kwaliteit. De externe landelijke verantwoording vindt plaats door middel van een jaarbeeld van de organisatie en het meten van de cliënttevredenheid via Zorgkaart Nederland en de Net Promotor Score (NPS-score).
Intern evalueren we kwaliteit door de uitvoering van interne audits, incident- en calamiteitenonderzoek en externe audits gericht op HKZ, PREZO hospicezorg en REC Korsakov visitatie. Tevens biedt het gesprek met professionals in de ZAR (en PAR i.o.) en de ondernemingsraad (OR), cliëntenraad, zorgpartners in de keten en andere maatschappelijke organisaties hoe zij tegen onze organisatie en de geboden kwaliteit aankijken.
Kwaliteit van zorg is een breed begrip en niet altijd volledig in cijfers te vangen. Saffier stelt, conform de eisen van het Kwaliteitskompas, jaarlijks een jaarbeeld op over de ontwikkelingen binnen de organisatie. Hierin wordt gereflecteerd op de bouwstenen van het kompas, waarbij we aangeven welke keuzes zijn gemaakt, welke afwegingen daaraan ten grondslag lagen en hoe deze in de praktijk hebben uitgepakt.
De reflectie en het delen van de gemaakte afweging, vindt plaats op basis van kwalitatieve informatie, maar ook op kwantitatieve informatie. Hiervoor staan er diverse tools en indicatoren tot onze beschikking.
Het kwaliteitsdashboard is een van deze tools. Zoveel mogelijk op basis van cijfers uit de BI-tool, worden ieder kwartaal trends in de domeinen gesignaleerd.
We onderscheiden 3 hoofdonderdelen binnen het dashboard, namelijk:
- Cliënttevredenheid
- Medewerkerstevredenheid
- Veiligheid van zorg-en behandeling
Niet al deze onderdelen kunnen worden gegenereerd uit de BI-tool en komen op andere wijze tot stand. Onderstaande afbeelding geeft de indicatoren weer die worden gegenereerd uit de BI- tool. Het geeft inzicht in een aantal onderwerpen en kan op de juiste manier worden gebruikt als stuurinformatie. Doorontwikkeling en integratie van verschillende onderdelen van het dashboard vraagt nog aandacht. Zo zal in 2025 extra aandacht worden gegeven aan het gebruik hiervan door de eindgebruikers (teammanagers, teams en zorgafdelingen).
