Bouwsteen 3:

Het werk organiseren

Onze bewoner staat centraal, maar het werk daaromheen moet vanzelfsprekend goed georganiseerd zijn. Dit bestaat uit de juiste ‘deskundigenmix’, waarbij de organisatie van het werk, beschikbaarheid, inzet van technologie, samenwerking en zeggenschap van bewoners en professionals belangrijke ingrediënten zijn.

Competentiegericht werken
Het kompas geeft ruimte aan de organisatie om het werk en de daarbij behorende deskundigheidsmix af te stemmen op de visie op zorgverlening, ondersteuning en de actuele situatie. Professionals worden ingezet op basis van hun deskundigheid en op de plek waar ze het meest van waarde zijn. Uiteraard worden daarbij de wettelijke kaders – onder meer wat betreft bevoegdheid en bekwaamheid – in acht genomen.
Het zorglandschap bestaat uit meer dan een optelsom van (zorg)taken. Er zijn ook andere competenties die kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven en een fijne omgevingsdynamiek. Deze competenties vormen een onderdeel van de deskundigheidsmix, passend bij de beweging van het kompas. Bij werving kijken wij niet alleen naar diploma’s en certificaten, maar ook naar de competenties die iemand meebrengt. Zo maken wij de overstap naar het creëren van veelzijdige teams, waar ook mensen zonder zorgachtergrond een onderdeel van zijn.

Zorgtechnologie
Saffier zet in op de toepassing van zorgtechnologie. Zo kennen we binnen Saffier I-nurses, die met een zorgtechnologieblik kijken naar hoe we de zorg anders kunnen organiseren. I-nurses zijn zorgprofessionals met een gevarieerde achtergrond – van verzorgende en verpleegkundige tot fysiotherapeut – allen met een passie voor innovatie. Maar een I-nurse is ook een innovatieambassadeur die observeert, signaleert, in gesprek gaat, verbindt en resultaten boekt.

Het doel van I-nurses is om het leven van bewoners en het werk van medewerkers makkelijker te maken. Ze kijken (mee) hoe we het werk anders kunnen organiseren en dragen op deze manier bij aan meer werkplezier en meer leefplezier. I-nurses onderzoeken welke zorgtechnologie daarbij kan helpen, maar kijken ook naar andere oplossingen die niets met technologie te maken hebben.

Natuurlijk moet steeds per individuele bewoner/cliënt zorgvuldig worden afgewogen of zorgtechnologie daadwerkelijk een voordeel biedt.
Saffier is daarnaast aangesloten bij Anders Werken In de Zorg en is een actieve partner van Zorgscala, waar vernieuwende projecten worden ontwikkeld.

Werkplezier

Het organiseren van werk betekent ook: investeren in het werkplezier van onze medewerkers. Want zoals Saffier met haar medewerkers omgaat, zo gaan medewerkers met onze bewoners om!
In 2024 werd als onderdeel van de tweejaarlijkse cyclus een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd door Effectory. De resultaten worden op teamniveau geëvalueerd en besproken, waarna er – waar wenselijk – verbeteracties worden ingezet.

Onderstaande onderdelen werden onder andere uitgevraagd:

Image
Onderstaande scores zijn resultaten waar we trots op mogen zijn:
Image
Image
Tegelijkertijd zijn er ook onderwerpen die aandacht vragen, zoals werkdruk, ongewenst gedrag, communicatie, overstijgende samenwerking en bottom-up innovatie. Met behulp van de verkregen inzichten kunnen we in dialoog met de teams gerichte verbeteracties inzetten.
Image

Professioneel zeggenschap
In 2024 waren, naast de domeinmanager, de adviseur Kwaliteit & Procesinnovatie (K&P) en de bestuurder, ook verpleegkundigen, behandelaren en de specialist ouderengeneeskunde vertegenwoordigd in de ZorgAdviesRaad (ZAR). In de ZAR vindt de coördinatie op het gebied van kwaliteit plaats en wordt de medezeggenschap van professionals geborgd.

Voortschrijdend inzicht leert echter dat de onderwerpen zeer divers zijn. Daarbij kan worden opgemerkt dat de meeste onderwerpen worden aangedragen vanuit het kwaliteitsnetwerk, de zorginhoudelijke commissies en de beleidsadviseur K&P. Hoewel de leden actief meedenken en hun ideeën worden meegenomen in de besluitvorming, worden er relatief weinig onderwerpen door de deelnemers zelf ingebracht. Bovendien zijn de groepen die zij vertegenwoordigen onvoldoende aangesloten, bevraagd en geïnformeerd.

Daarom hebben de professionals uit de ZAR, in samenspraak met de Raad van Bestuur (RvB), het initiatief genomen om te starten met een Professionele Adviesraad (PAR), met de volgende missie:

Onze missie is om de relatie tussen de vakgroepen, de Raad van Bestuur en alle organisatieonderdelen te optimaliseren. We zoeken de samenwerking met elkaar op om zo gevraagd en ongevraagd advies te geven over het professioneel functioneren en ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat professionals zich kunnen positioneren, profileren en professionaliseren binnen de organisatie. Eenieder voelt zich gehoord!

Synchroon hieraan loopt de oprichting van een vakgroep praktijkverpleegkundigen:

Onze missie is om als team een betrouwbare en onmisbare schakel te zijn in de zorgketen, waar kwaliteit, professionaliteit en het welzijn van onze bewoners/cliënten hand in hand gaan met de groei en het succes van iedere zorgmedewerker – en daarmee ook met Saffier als organisatie.

Image