Bouwsteen 2:
Het bouwen van netwerken
Bouwsteen 2 gaat over het bouwen van netwerken. De bouwsteen beslaat 2 netwerken:
- Het netwerk rondom de bewoner (dat we in kaart brengen tijdens een open gesprek)
- ‘De keten’: het professioneel netwerk dat de sociale kaart kent, samenwerkt, en zo nodig doorverwijst
1. Het netwerk rondom de bewoner
Naasten
Bij de strategische beweging van Saffier is de leidende visie de Sociale Benadering. We gaan uit van heel de mens, samen met naasten en de omgeving. Dit doen we op basis van ‘het goede gesprek’. Hierbij is de rol van de vertrouwde naaste van cruciaal belang.
De samenwerking tussen naasten, de bewoner en professionals is essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van de bewoner en het versterken van relaties de professional. De professional is hierop een aanvulling. Daarbij spreken we eigenlijk minder graag over cliënt, bewoner, naaste, medewerker en vrijwilliger. We zijn in eerste instantie allemaal mensen. Mensen die elkaar nodig hebben om een fijn leven te hebben.
Netwerken tussen naasten en het sociale netwerk, worden gebouwd op verschillende niveaus en met verschillende schakels. Naast het in beeld brengen van de belangrijke naasten, hebben wij oog voor wat iemand voor onze bewoner betekent. Is iemand een praktische steun of een vriend, in hoeverre is deze relatie nog gezond en kunnen we daarin bijdragen om de rollen weer terug te brengen naar wat zij waren voor het ontstaan van de zorgvraag?
Hulpmiddelen hierbij zijn de gespreksinstrumenten uit de Sociale Benadering en De cirkel van samenredzaamheid. Elkaar ontmoeten, oog hebben voor wat iedereen belangrijk vindt en samen kijken wat er mogelijk is in plaats van denken uit beperkingen. Hiervoor zijn tips meegegeven in de beleidsnotitie ‘ondersteuning door naasten’, die in 2024 werd geschreven.
2. ‘De keten’: het professioneel netwerk dat de sociale kaart kent, samenwerkt en zo nodig doorverwijst
Naast de samenwerking met het sociale netwerk werken professionals ook samen met andere professionals in teams binnen en buiten de organisatie, bijvoorbeeld ondersteuning vanuit gemeenten (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO), het ziekenhuis en de huisarts. Centraal in deze keten staat niet alleen de samenwerking rondom de bewoner, maar ook de samenhang van de zorg. Voor Saffier betekent dit dat we blijvend inzetten op stakeholdersmanagement en tevredenheid van ketenpartners, wijkzorg en Casemanagement. Zo dragen we bijvoorbeeld bij aan de (ambulante) revalidatieketen met ziekenhuis, huisarts, eerstelijns zorg in samenwerking met thuiszorgorganisaties en huisartsen. Ook vormen we ketens rondom mensen met dementie, zoals casemanagement, thuisbegeleiding en ontmoetingscentra in samenwerking en verbinding met andere organisaties en de gemeente.
Saffier werkt regionaal samen aan een goed en toegankelijk aanbod van ouderenzorg via Zorgscala. ZorgScala is de krachtenbundeling van elf ouderenzorgorganisaties in de regio Haaglanden; het gebied rond Den Haag, Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Samen staan we voor de uitdaging om ook in de toekomst, kwalitatief goede en betaalbare zorg te kunnen bieden aan alle ouderen in de regio.
Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak binnen de sector Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Zeker met de toenemende vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt. Gezamenlijk, dat betekent: samen met ouderen en hun naasten, met alle organisaties die actief zijn in zorg, welzijn, wonen of werken, en met overheden en financiers als het zorgkantoor en de zorgverzekeraars. We kiezen dan ook voor een toekomstgerichte aanpak, met actieve samenwerking, resultaatgerichte projecten, innovatie en kennisdeling. De activiteiten van ZorgScala spreiden zich uit over een breed scala aan thema’s in de ouderenzorg. De 4belangrijkste daarvan zijn:
- Zorg thuis in de wijk
- Arbeidsmarkt
- Zorgvernieuwing en technologie
- Regionale afstemming zorg

Samen met partners binnen en buiten de zorg vormen deze ouderenzorgorganisaties netwerken om te komen tot regionale samenwerking gericht op deze vier gebieden.
Voor Saffier is hierbij van belang dat we de huidige actieve rol voortzetten binnen Zorgscala (waar zorginnovatie wordt geregisseerd) en in de Community of Practice (COP) waar kennisdeling wordt gestimuleerd. Een voorbeeld van dit laatste is de deelname van het kwaliteitsnetwerk aan themagerichte bijeenkomsten met de collega instellingen uit de regio.
