Bouwsteen 1:

Het kennen van de wensen en behoeften (door middel van het open gesprek)

Bouwsteen 1 is het kennen van de wensen en behoeften. Kwaliteit van leven is maatwerk. Het vraagt een continu afstemmen en herijken: Goede zorg, ondersteuning en behandeling die aansluiten bij de kwaliteit van bestaan op de manier van leven en de mogelijkheden en de wensen van onze bewoners.

Wat kwaliteit van bestaan is, is voor iedereen anders. Daarom is het open gesprek altijd het startpunt. Dit gesprek vindt plaats met de bewoner, zijn of haar naasten, het sociale netwerk én de professional, om te weten te komen wat voor deze unieke persoon van belang is. Er wordt gekeken op welke wijze de hulp en ondersteuningsvragen beantwoord kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn door iemand weer zelf te leren een handeling uit te voeren of door de inzet van technologie of naasten. Maar eventueel ook door ondersteuning van een (zorg)medewerker. Binnen Saffier doen wij dit op meerdere locaties met de hulp van De cirkel van samenredzaamheid. Op die locaties die hier (nog) niet mee werken worden de wensen en behoeften in kaart gebracht met behulp van het classificatiesysteem MIKZO

Image
De cirkel van samenredzaamheid
Er is ruimte voor zorgverleners en ondersteuners om samen met de bewoner vorm te geven aan dit gesprek. Wat doet er écht toe voor deze persoon? Wat wil de bewoner? Wat geeft hem of haar een gevoel van nuttig bezig zijn? Waar haalt hij of zij geluk uit? Wanneer voelt deze persoon zich gezien? Welke dingen kan en wil deze persoon zelf doen? Dat laatste is namelijk vaak meer dan wordt aangenomen. We willen het gevoel van zelfvertrouwen en eigen regie teruggeven als dat nodig en mogelijk is. Waarbij kan hij of zij hulp gebruiken en wat is de beste hulp? Is technologie een optie? Wat kunnen de naasten betekenen en wat de zorgprofessionals? Hoe richten we de zorg voor deze persoon het beste in?

De relatie als basis
Een gesprek over wat belangrijk is voor de persoon en daarmee hoe de zorg het beste kan worden vormgegeven, heeft baat bij vertrouwen en openheid. Om dit te bereiken, zorgen we voor een goede relatie met de bewoner, op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. 

Deze visie, de mens als mens met unieke behoeften en de menselijke relatie als basis nemen, komt ergens vandaan. In 2023 zijn we begonnen met de Sociale Benadering Dementie als leidend principe, die natuurlijk eigenlijk al in het DNA van Saffier verankerd lag. Bij de Sociale Benadering wordt ervan uitgegaan dat de persoon met dementie evenveel als ieder mens behoefte heeft aan de persoonlijke benadering, een relatie met mensen in de wereld om zich heen en om gezien te worden als mens. De slogan bij de invoer van de Sociale Benadering werd dan ook: ‘Maak de mens weer mens’.
Image
Moodboard gemaakt met een bewoner, waarin dit thema duidelijk aan de orde komt