Bouwsteen 4:
Leren en ontwikkelen
Leren en ontwikkelen: informatie en kwaliteit inzichtelijk maken
Leren gebeurt op verschillende niveaus: individueel, binnen teams, op organisatieniveau en in regionale samenwerkingen. Van belang hierbij is een heldere visie op leren en ontwikkelen, en het bieden van voldoende tijd en ruimte hiervoor.
Manieren van leren en ontwikkelen
Leren van en met elkaar – binnen en tussen teams, met partners en andere organisaties – is essentieel. Door samen te ontdekken en te ontwikkelen, kunnen we de zorg continu verbeteren. De uitkomsten van cliënttevredenheidsonderzoeken zijn waardevolle aanknopingspunten voor gesprekken en verbeteringen, net als de doelen en resultaten van ondersteuningsplannen.
Naast informeel leren en kennisdeling zijn opleidingen en bijscholingen cruciaal om aansluiting te houden met de voortdurend veranderende praktijk. Dit vraagt om een goede afstemming met het (beroeps)onderwijs. Zorgorganisaties, branche- en beroepsverenigingen dragen hier regionaal en landelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. Scholen en kennisinstellingen zijn natuurlijke partners in het versterken van de kennis, vaardigheden en competenties van professionals, vrijwilligers en de gehele organisatie.
Scholing en reflectie
Binnen Saffier is scholing en reflectie geborgd via het opleidingsplan. Professionals zijn eigenaar van hun eigen bekwaamheid, ontwikkeling en scholing. Daarbij worden ze ondersteund door het recent ingevoerde leermanagementsysteem (LMS).
Teams krijgen daarnaast de mogelijkheid om te reflecteren via inhoudelijke gesprekken, zoals moreel beraad, waarbij gewerkt wordt volgens de Cura-methode (Concentreren, Uitstellen, Reflecteren en Actie). Ook multidisciplinaire teambesprekingen spelen hierin een belangrijke rol.
Een belangrijke randvoorwaarde voor leren en ontwikkelen, is dat er zicht is op de kwaliteit van zorg, zowel op kwantitatief als kwalitatief gebied. Het ophalen van verhalen en metingen vormen belangrijke input voor het multidisciplinair leren en ontwikkelen in de teams, vóór en dóór professionals. Door metingen in het primaire zorgproces worden professionals gefaciliteerd met een helder zicht op wat er goed gaat en wat anders kan. Hiervoor worden binnen Saffier met name interne audits, het kwaliteitsdashboard en diverse cliënttevredenheidsonderzoeken ingezet.